Kandıra ziraat odası başkanı Erdal Çetin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile "fındık da  cebimize  girecek  paranın  hesabını  yapanlara,  tekrardan  kalem  ve defteri  ellerine  alıp  hesabı  gözden  geçirmelerini   rekoltenın  ve randımanın  ne kadar  olduğunu aynı zamanda  fındık  pıyasasını  takip  etmelerini  tavsiye  ediyorum" dedi ve paylaşımının altın bir gönderi ekledi. 

Ziraat odası başkanı Erdal Çetin paylaştığı o gönderi de ;

ÜRETİCİYE BİR OYUN DAHA,

FINDIKTA "ELEK" DAYATMASI.

"Resimde her ikiside içini doldurmuş çürük çarık buruşuk olmayan 2 fındık görüyorsunuz. Yüz yıldır ülkemizde bu şekil içini doldurmuş fındıklar, yüksek randımanlı kaliteli fındık olarak bilinirdi.

Bilindiği üzere Fındık Randımanı 250 gr kabuklu fındık kırılır çürük ve buruşuk/bezik fındıklar ayrıldıktan sonra tüm sağlam fındıklar tartıldığında 125 gr gelirse 50 randıman esasına göre yapılmaktadır. Ancak İhracatçı-Sanayici-Tüccar zinciri, bu sene o iki fındıktan sağdaki küçük olana buruşuk fındık muamelesi yaparak %50 düşük fiyatla almak istiyor. Bunun adına da "elek sistemi" diyorlar. 

Çiftçilerimizin yıl boyunca bahçesinde kar kış aşırı sıcak demeden, emek verdiği otuyla çöpüyle uğraşarak ürettiği ürününü kul hakkına girerek, elinden alınmak isteniyor. Bahane olarak yurt dışındaki alıcıların talebi bu şekilde deniyor. Bu seneye kadar Türk fındığının "kalitesi" ile ilgilenen Avrupalı, bu sene birdenbire "kalibresi" ile ilgileniyor oyle mi !? Kokarca zararı görmemiş kuraktan etkilenmemis ve Tüccarın eleğinin üzerinde kalan fındıklar için de ilave fiyat farkı verilsin o halde, neden kaliteli ve kalibreli fındık daha değerli değerli alınmıyor?

Burada bizler üreticiler olarak ancak, acil ihtiyaç haricî fındığımızı bu iş düzelene kadar pazara indirmeyerek, emanete fındık bırakmayarak bu "elek" oyununa karşı durabiliriz…

Dikkat!!!Bu şekilde fındığınızı elekten geçirerek randımanızı düşürmeye çalışanları,haksız kazanç ve haksız rekabet içerisinde olanları Ticaret Bakanlığına şikayet edebilirsiniz.

Kokarca ve elek oyunlarıyla fındığımızın değerini düşürenlerin oyununa gelmeyelim,fındığımıza ve kazancımıza sahip çıkalım,

Gerekirse fındığımızı TMO kriterlerinde kurutup,temizleyip TMO’ya getirelim"dedi.

Oda başkanı TMO tavsiyesi yaparken Kandıralı iş insanı Rıdvan Elmas ise " Geçen yıl  5260 m2 olan bahçemin (TMO )toprak mahsülleri ofisine 1.500 kg verebileceğim fındık kapasitesi bu sene rekolte ve verimin 2 kat daha fazla olduğu halde 780 kg düşürülmüş..
Dönüm aynı m2 aynı..
Değişen nedir..
Herhalde çiftçinin TMO ya vereceği fındıkta tasarruf tedbirlerine takıldı..
Bu ne demek oluyor..
Gidin kardeşim tüccara 95 tl ye verin.. 
Yazık…
Çiftçinin emeğine çiftçinin alın terine yazık..
Vallahide billahide yazık..
Bir ülkede Gıda Üretimi ve Beslenme Güvencesi,ülke ekonomisine katkı ,ülkenin kırsal kalkınması baş tacımız olan çiftçilerimizin elindedir. diyerek TMO'nun kotasından şikayet etti. 

Yukarıdaki iki paylaşıma bakarsak Kandıra'da fındık üreticisinin çaresizliğini görüyoruz ama kimsede kalkıp demiyorki Kandıra'da iyiki Mert Fındık var. Kandıra Ajans olarak fındık üreticileri için bir araştırma yaptık ve bazı firmaların randımanlı 95 lira fiyat verdiği fındığa Mert Fındık randımanlı 105 ila 106 lira arasında fiyat veriyor. 

Şimdi bizim yaptığımız bu habere reklam diyecekler olacak ancak biz bu haber için bir tek kuruş almadık bizim bu haberi yapmamızdaki tek gaye Kandıralı üreticilerimizin menfaati için. 105 liradan fındığını satmak varken neden 95 liralardan  fındıklarını satsınlar 10 lira fark 100 kiloda Bin lira, Bir tonda 10 Bin lira yapar. Biz üzerimize düşeni yaptık varsa Kandıra'da daha iyi fiyata fındık alan onunda haberini yapalım.