Kandıra tarım İlçe müdürlüğü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ; Kandıra’ da Geleneksel Yöntemlerle elde edilen ve ülkemizce bilinen ‘Kandıra Manda Yoğurdu’ Türk Patent ve Marka Kurumunun 1474 Tescil Numarası ile 26.09.2023 tarihinde Coğrafi İşaret Tescili alındığını duyurdu.
Kandıra'nın Coğrafi işaret alan ürünleri 4 oldu
Kandıra Bezi, Kandıra Dartısı, Kandıra Karpuzu'nun ardından Kandıra Manda yoğurdu ilçemizin 4. coğrafi işaretli ürünü oldu.
MANDA YOĞURDU ÜRETİM YÖNTEMİ
Mandalardan sağılan sütler süzülür, kaynatılır ve kaplara dökülür. Dökme işlemi, yüksekten yapılarak sütün köpürmesi ve kalın bir kaymak tabakası oluşması sağlanır. Üzerine, coğrafi sınırda “gözef” olarak adlandırılan delikli süzgeç konularak 4 saat soğumaya bırakılır. Geleneksel yöntemle mayalanan yoğurtta ”kara maya” olarak adlandırılan önceden kalan Kandıra Manda Yoğurdu maya olarak kullanılır. 4 saat soğuduktan sonra kâselere 10-20 g mayalık yoğurt konup mayalanması için 4 saat bekletilir. Soğuduktan sonra kâselerin kapakları kapatılarak satışa hazır hale getirilir.
COĞRAFİ İŞARET NEDİR?
Ürünlerin kökeninin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş özellikleri belirten coğrafi işaretler, Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 34. maddesi uyarınca menşe adı veya mahreç işareti olarak tescil edilmektedir.
MENŞE ADI
Bir ürünün tüm niteliklerinin belirli bir coğrafi bölgeden kaynaklandığı durumu ifade eden menşe adı, üretim, işleme ve diğer aşamaların belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşmesini gerektirmektedir.. Menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretler, kaynaklandıkları yöre ile güçlü bir bağa sahiptir.