Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kandıra’da planladığı atık bertaraf tesisi projesine karşı tepkiler devam ediyor. ÇED sürecindeki eksiklikleri ortaya koymak amacıyla düzenlenen çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra’da yapılması planlanan Doğu Bölgesi Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi projesi için 25 Temmuz’da ÇED süreci başlatılmıştı. Yayınlanan ÇED raporunda eksiklik tespit edilmesi üzerine KANÇED Bilim Kurulu, yanlışlara yanıt vermek için Çalıştay yapılmasına karar vermişti. 8 Şubat Cumartesi günü yapılan alanı değerlendirme çalıştayı sonuç bildirgesi toplantısı, bugün Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi’nde gerçekleştirildi.

 

“ÇALIŞTAYDA TARİHE NOT DÜŞTÜK”

 

KOCAELİÇEP Koordinatörü Muammer Hakkı Ersöz, “Çalıştayda oluşturulan 8 masada 70’ten fazla bilim adamıyla bölgeyle ilgili konular her yönüyle ele alındı. Tekrar soruyoruz hangi gerekçe ile burada bu tesisi yapmak istiyorsunuz? Çalıştayda bu tesisin burada yapılamayacağını inceleyerek tarihe not düştük. Hukuki olarak süreci sonuna kadar zorlayacağız” şeklinde konuştu.

 

“DİRENİŞİMİZ ÇED SÜRECİNİ UZATIYOR”

 

KANÇED Başkan Yardımcısı Adem Arı, “ÇED süreci 25 Temmuz’da başladı en asgari yüz günlük süreçti ama şu anda sürecin yedinci ayına girmiş bulunuyoruz ve daha ÇED formatına uygunluk aşamasına dahi gelinmedi. Önümüzde bu rapor için Çevre, Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesinin yapacağı çok aşama var. Bizim direnişimiz bu sürecin uzamasına sebep oluyor. Daha olayın başındayız ve bakanlığa fikir bildirme dönemi geçmedi hala bu dönemin içersindeyiz. Çalıştayımızı da bu önerileri vermek üzerine gerçekleştirdik. Kocaelili hemşehrilerimizi de yanımızda görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“YANLIŞ OLDUĞUNU SÖYLEDİK”

 

Kocaeli Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Elma, “2016 yılında İZAYDAŞ’ın kapasitesini doldurmasıyla ilgili süreç gündeme geldi ve Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde çöp tesisi yapmak için süreç başlatıldı. O dönem yakma tesisinin yanlış olduğunu mücadele ederek kanıtlandı. 2019 yılında da Tahir Büyükakın belediye başkanı seçildikten sonra da toplantıya gittiğimizde bu işi Akademik Odalar Birliği ile çözmek istediğini söylemişti. Çalışmalar başladığında bize 16 yer gösterildi, 14’ünün uygun olmadığını 2’sinin de bilimsel anlamda uygun olabileceğini söylemiştik. Daha sonra önümüze Akçakese ile ilgili çalışmalar konuldu. Biz tüm süreçte yaptığımız incelemelerle ve çalışmalarla bunun yanlış olduğunu söyledik” ifadelerini kullandı.

 

Haber: Demokrat Kocaeli